Οροπέδιο Λασιθίου

Το Λασίθι είναι η ανατολικότερη περιφερειακή ενότητα του νησιού της Κρήτης, ανατολικά του Ηρακλείου και δυτικά της πρωτεύουσάς του, του Αγίου Νικολάου, ενώ οι άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Ιεράπετρα, η Σητεία και η Νεάπολη. Τα βουνά περιλαμβάνουν το Δίκτιον στα δυτικά και την οροσειρά της Σητείας στα ανατολικά. Η Θάλασσα της Κρήτης βρίσκεται στο βορειοανατολικό Καρπάθιο/Κρητικό πελάγος και στο Λιβυκό Πέλαγος στα νότια.

Ανατολικά του χωριού Ελούντα βρίσκεται το νησί της Σπιναλόγκας, πρώην ενετικό φρούριο και αποικία λεπρών. Στους πρόποδες του όρους Δίκτη βρίσκεται το οροπέδιο Λασιθίου, γνωστό για τους ανεμόμυλους του. Το Βάι είναι γνωστό για το δάσος datepalm. Το πιο όμορφο μέρος της Κρήτης για κολύμπι.

Χάρη στις εκπληκτικές παραλίες και το ήπιο κλίμα του κάθε χρόνο, το Λασίθι προσελκύει πολλούς τουρίστες. Ο μαζικός τουρισμός εξυπηρετείται από μέρη όπως το Βάι, ο Άγιος Νικόλαος και το νησί της Χρισής. Περισσότερος off-beat τουρισμός μπορεί να βρεθεί σε χωριά της νότιας ακτής όπως ο Μύρτος, ο Μακρύς Γιαλός ή ο Μακρύγιαλος, ο Ξερόκαμπος και ο Κουτσούρας.

Το Λασίθι φιλοξενεί μια σειρά από αρχαία ερείπια. Η Βασιλική, η Φουρνού Κορίφη, ο Πύργος, η Ζάκρος και η Γουρνία είναι ερείπια μινωικής ημερομηνίας, ο Λάτο και ο Ίτανος ήταν δωρικές πόλεις.

Ιστορία

Η ιστορία του Λασιθίου μπορεί να εντοπιστεί για τουλάχιστον τρεις χιλιετίες. [1] Η περιοχή έχει τους σημαντικούς αρχαίους προηγουμένους ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του δωρικού οικισμού εποχής Olous και Lato. [2]

Νομός

  • Κολυμπήστε στην παραλία ξερόκαμπος.
  • Επισκεφθείτε το νησί Χρισσί, απέναντι από την πόλη της Ιεράπετρας.
  • Ο Μύρτος ή ο Μύρτος Χωριού αξίζει να επισκεφθείτε, να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε με θέα το Λιβυκό πέλαγος.
  • Μείνετε σε ένα από τα ξενοδοχεία του χωριού Μακρύς Γιαλός.
  • Ο Ορός Δίκτης και το σπήλαιο του Δίκταιον Άντρον.
Μετάβαση στο περιεχόμενο