- 1
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 3
- 1
- 3
- 4
Ηράκλειο
Καμία άλλη πόλη της Κρήτης δεν είναι τόσο σημαντική όσο η πόλη του Ηρακλείου. Η πόλη του Ηρακλείου διαθέτει μια κληρονομιά που εκτείνεται σε εκατοντάδες χρόνια. Το Ηράκλειο βρίσκεται στα περίχωρα του ανακτόρου της Κνωσού, το οποίο οι ιστορικοί γνωρίζουν ότι είναι η καρδιά του αρχαίου μινωικού πολιτισμού.
Το σύγχρονο πρόσωπο του Ηρακλείου Σήμερα, το Ηράκλειο είναι μια πόλη που αγκαλιάζει το μακρύ και πολύχρωμο παρελθόν της, αλλά συνεχίζει να οικοδομεί γέφυρες με το μέλλον. Με περίπου 200.000 ανθρώπους να ζουν εντός των ορίων του, το Ηράκλειο είναι μια πολυσύχναστη πόλη. Μέσα στην πόλη βρίσκεται το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας από άποψη μεγέθους και κυκλοφορίας. Είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό επιβατικό και εμπορικό λιμάνι. Αν και σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από την πόλη θα μεταφέρει τον ταξιδιώτη στο πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Κρήτης – το παλάτι της Κνωσού – το ίδιο το Ηράκλειο έχει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε. Μεταξύ αυτών των τόπων που πρέπει να επισκεφθείτε στο Ηράκλειο είναι η πλατεία Λιονταριών, επίσημα γνωστή ως Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. Αν το Ηράκλειο είναι η καρδιά της Κρήτης, τότε τα Λιοντάρια είναι η καρδιά του Ηρακλείου. Εδώ συναντιούνται οι άνθρωποι για δουλειές ή για ευχαρίστηση. Εδώ, μπορεί κανείς να καθίσει σε ένα από τα καφέ και να σερβιριστεί ελαφρά κρητικά γεύματα ενώ παρακολουθεί τους ρυθμούς του πλήθους. Άλλα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε όταν επισκέπτεστε το Ηράκλειο είναι ο Κούλες και τα αρχαία ενετικά τείχη της πόλης. Ο Κούλες, γνωστός και ως Καστέλο ντελ Μολό και Ρόκα φοράδα, είναι ένα φρούριο που προστατεύει το Ηράκλειο από τον 13ο αιώνα. Έχει θέα στο παλιό ενετικό λιμάνι. Όσο για τα αρχαία ενετικά τείχη της πόλης, σίγουρα αξίζουν μια ματιά, καθώς αυτά τα τείχη ήταν υπεύθυνα για να κάνουν την τουρκική πολιορκία του Ηρακλείου να διαρκέσει 21 χρόνια. Αυτός είναι και ο τόπος όπου ο διάσημος Κρητικός φιλόσοφος Νίκος Καζαντζάκης έχει αναπαυθεί. Η καρδιά της Κρήτης χτυπάει στο Ηράκλειο και οι διακοπές στην Κρήτη δεν θα ολοκληρωθούν χωρίς την εξερεύνηση αυτής της πόλης.
Η Κρήτη ήταν γνωστή ως Χάνδακας στο παρελθόν.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τοποθεσία αυτή κατοικήθηκε κατά τους νεολιθικούς χρόνους (6000 π.Χ.). Στα ερείπια του νεολιθικού οικισμού χτίστηκε το πρώτο μινωικό ανάκτορο (1900 π.Χ.) όπου κυβέρνησε η δυναστεία. Αυτό καταστράφηκε το 1700 π.Χ και ένα νέο παλάτι χτίστηκε στη θέση του.
Το παλάτι κάλυπτε μια έκταση 21.000 τ.μ., ήταν πολυώροφο και είχε ένα περίπλοκο σχέδιο. Λόγω αυτού του γεγονότος το Παλάτι συνδέεται με συναρπαστικούς μύθους, όπως ο μύθος του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο.
Μεταξύ 1.700-1.450 π.Χ., ο μινωικός πολιτισμός βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και η Κνωσός ήταν η σημαντικότερη πόλη. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων η πόλη καταστράφηκε δύο φορές από σεισμούς (1.600 π.Χ., 1.450 π.Χ.) και ξαναχτίστηκε.
Η πόλη της Κνωσού είχε 100.000 πολίτες και συνέχισε να αποτελεί σημαντική δύναμη, μέχρι την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.
Η Κνωσός γέννησε διάσημους άνδρες όπως ο Ερσίφρων και ο γιος του Μεταγένης, του οποίου η δημιουργία ήταν ο ναός της Άρτεμης στην Έφεσο, το Αρτεμίσιο, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό. Οι ανασκαφές στην Κνωσό ξεκίνησαν το 1.900 μ.Χ. από τον Άγγλο αρχαιολόγο Σερ Άρθουρ Έβανς (1851-1941) και την ομάδα του και συνεχίστηκαν για 35 χρόνια.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της πόλης της Κνωσού είναι:
Το Μεγάλο Παλάτι “Ο Πρίγκιπας με τα κρίνα”
Το Μεγάλο Παλάτι κάλυπτε, έκταση 20.000 τ.μ. και είχε 1.400 δωμάτια.
Κάθε τμήμα του Παλατιού είχε συγκεκριμένη χρήση. Στη δυτική πλευρά του Παλατιού υπήρχαν οι αίθουσες των τελετών, της διοίκησης και της δημόσιας αποθήκης. Η αίθουσα του Θρόνου βρίσκεται επίσης εδώ.
Στα δυτικά της αίθουσας του Θρόνου βρισκόταν η μεγάλη δυτική αυλή του Παλατιού και του θεάτρου, όπου πραγματοποιήθηκαν όλες οι τελετές και οι συγκεντρώσεις. Η ανατολική πλευρά του Παλατιού, είχε περισσότερους ορόφους, βεράντες και επίσημα δωμάτια με υπέροχες τοιχογραφίες, και ήταν η πλευρά του Παλατιού όπου η Βασίλισσα είχε τους ιδιωτικούς θαλάμους της.
Η είσοδος του Παλατιού σήμερα είναι μέσω της Δυτικής Αυλής. Η Δυτική Είσοδος οδηγεί στο Διάδρομο της Πομπής. Οι τοίχοι του ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφία που απεικονίζει μια πομπή, η οποία σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στα αριστερά του διαδρόμου βρίσκεται το Προπύλιο του Ανακτόρου, όπου βρίσκονται τα τεράστια διπλά κέρατα – σύμβολο της μινωικής θρησκείας. Μια σκάλα οδηγεί στην Κεντρική Αυλή, όπου βρίσκεται η αίθουσα του Θρόνου, και μια άλλη στον επάνω όροφο. Υπάρχουν διάφορες αίθουσες στο ίδιο επίπεδο με το Θρόνο, όπως ο Προθάλαμος, η κρύπτη pillar, η αίθουσα του Ψηλού Βάζου και η αίθουσα θησαυρού του Αρχιερέα, ήταν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα, που τώρα είναι ενθουσιάζονται με το μουσείο του Ηρακλείου.
Κοντά στη νοτιοδυτική γωνία της Αίθουσας είναι ένας διάδρομος (Διάδρομος της Πομπής) που οδηγεί στην περίφημη τοιχογραφία του «Πρίγκιπα των κρίνων». Το πρωτότυπο εκτίθεται στο Μουσείο Ηρακλείου και στη θέση του υπάρχει αντίγραφο.
Το Μικρό Παλάτι.
Βρίσκεται δυτικά του Μεγάλου Παλατιού και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της Κνωσού. Σε έναν από τους θαλάμους του βρέθηκε το υπέροχο Κεφάλι Ταύρου από στεατίτη, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Η Βασιλική Βίλα.
Βρίσκεται βορειοανατολικά του Μεγάλου Παλατιού και θεωρείται μέρος του. Ένα υπέροχο βάζο βρέθηκε εδώ που περιείχε έναν πάπυρο.
Ο Οίκος του Αρχιερέα.
Το κτίριο αυτό θεωρείται το Σπίτι του Αρχιερέα λόγω του πέτρινου βωμού που βρέθηκε εκεί. Ο βωμός περιβάλλεται από στάσεις με διπλούς άξονες.
Το Καραβάν Σαράι.
Βρίσκεται στο Μεγάλο Παλάτι και ήταν η επίσημη είσοδος του παλατιού. Χρησίμευσε ως δημόσια λουτρά με τρεχούμενο νερό, όπου ο ταξιδιώτης ή επισκέπτης της Κνωσού θα πρέπει να κάνει μπάνιο πριν επισκεφθεί το βασιλιά.
Ο Τάφος-Ιερό του Βασιλικού Ναού.
Βρίσκεται νότια του Ανακτόρου και θεωρείται ότι ανήκε σε έναν από τους τελευταίους Μινωίτες Βασιλιάδες.
Μινωικό ανάκτορο Φαιστού -νότιος νομός Ηρακλείου:
Η Φαιστός ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη ανακτόρων της Μινωικής Κρήτης. Από όλες τις μινωικές τοποθεσίες, η Φαιστός έχει την πιο όμορφη τοποθεσία, με θέα στην πεδιάδα της Μεσαράς και το όρος Ίδη. Η διαρρύθμιση του ανακτόρου είναι ταυτόσημη με την Κνωσό, με δωμάτια τοποθετημένα γύρω από ένα κεντρικό σημείο.
Σε αντίθεση με την Κνωσό, η Φαιστός έχει αποδώσει πολύ λίγες τοιχογραφίες. Φαίνεται ότι τα τείχη του παλατιού ήταν κυρίως καλυμμένα με ένα στρώμα λευκού γύψου. δεν έχει γίνει ανακατασκευή. Όπως και τα άλλα συγκροτήματα ανακτορικής περιόδου, αυτό είχε ένα παλιό παλάτι που καταστράφηκε στο τέλος της Μεσομινωικής περιόδου.
- Ιαν
- Φεβ
- Μαρ
- Απρ
- Μάι
- Ιούν
- Ιούλ
- Αυγ
- Σεπ
- Οκτ
- Νοέ
- Δεκ
- Ιαν
- Φεβ
- Μαρ
- Απρ
- Μάι
- Ιούν
- Ιούλ
- Αυγ
- Σεπ
- Οκτ
- Νοέ
- Δεκ